Waarom het kiezen van je volgende baan soms zo lastig is

Hoe kies je een baan als je 101 dingen leuk vindt? Of vooral weet wat je niet meer wilt? Wat maakt het kiezen van een baan soms zo lastig en hoe ga je hier mee om?


De aanleiding om zelf naar een nieuwe baan te zoeken is vaak omdat je ontevreden bent met je functie. Je bent toe aan een nieuwe uitdaging, je mist iets in je huidige baan of je contract wordt niet verlengd. Maar hoe kies je nu een baan die bij je past? In dit artikel bespreken we drie redenen en geven we tips om hier mee om te gaan.Je vindt 101 dingen leuk

Kiezen betekent ook nee zeggen tegen dingen. En dat is nu net wat je niet wilt als je 101 dingen leuk vindt. Je bent wellicht bang dat je snel uitgekeken raakt op je nieuwe baan of dat je je gaat vervelen. Wanneer je niet kiest wordt het ook lastig om anderen te overtuigen van wat jij zoekt. En als je niet kiest, dan kom je vaak ook niet verder. Realiseer je dan dat je niet meteen voor de rest van je leven hoeft te kiezen. Stel je verwachting bij en zoek bijvoorbeeld naar ene functie waar je de komende jaren met plezier in kunt werken.


Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een veelzijdige functie waarin je op termijn de mogelijkheid hebt om door te groeien. En je kunt in een sollicitatiegesprek ook aangeven dat het voor jou belangrijk is om uitgedaagd te worden en of hier ruimte voor is binnen die organisatie. Of te wel, durf keuzes te maken voor de middellange termijn en maak bespreekbaar wat jij belangrijk vindt. Vaak is er veel meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt.Je weet vooral wat je niet wilt

Wanneer je twijfelt om een andere weg in te slaan, dan komt dit vaak voort vanuit onvrede. Je hebt bijvoorbeeld in een functie gewerkt waarin je te weinig werd uitgedaagd. Of je kon je niet vinden in de aanpak. Het gevolg is dat je vooral weet wat je niet meer wilt. De uitdaging is om dit om te buigen naar wat je wel wilt. Daardoor kun je actief gaan zoeken op de kenmerken die je terug wilt zien in jouw nieuwe baan. Stel dat je geen baas wilt hebben die de hele dag in je nek staat te hijgen. Dan is de kans groot dat je dus een functie zoekt waarin je zelf kunt bepalen hoe je je werk uitvoert. Je focus verleggen naar wat je wel wilt is soms best lastig omdat je vasthoudt aan wat je wilt vermijden. Vertel je verhaal aan iemand in je omgeving en vraag hem of haar om alles wat je niet wilt om te buigen naar wat je wel wilt. Groot kans dat de ander dit veel makkelijker kan, omdat hij of zij niet belemmerd wordt door jouw emoties.


Je weet wel wat maar niet hoe

En soms weet je wel wat je leuk lijkt, maar weet je niet hoe je daar kunt komen. Je hebt bijvoorbeeld ervaring in de horeca, maar wilt liever de overstap maken naar het onderwijs. Of je hebt tot nu toe altijd in de sales gewerkt, maar wilt liever met mensen werken. De uitdaging is dan welke stappen je kunt zetten om daar te komen. Soms lijkt de stap te groot, waardoor je uiteindelijk helemaal niet in beweging komt. Het helpt dan om de stappen kleiner te maken, waardoor je meer grip krijgt. Een eerste stap kan al zijn om met mensen te praten uit je nieuwe werkveld. Wat doen ze de hele dag, hoe zijn zij in dit werkveld terecht gekomen en welke tips hebben ze voor jou? Hiermee bouw je gelijk een nieuw netwerk op.

Ben jij op zoek naar werk? En kun je wel een boost gebruiken? 12 april start een nieuwe editie van The Boost, een gratis trainingsprogramma voor werkzoekenden. Er zijn tien plekken beschikbaar. Meld je eenvoudig aan via www.flanderijnfoundation.nl.