René Luisman
Waarom het kiezen van je volgende baan soms zo lastig is
Een goede baan zorgt voor plezier en voldoening. Maar wat nu als je niet kunt kiezen? Bijvoorbeeld omdat je 101 dingen leuk vindt. Of omdat je niet weet wat bij je past. In dit artikel lees je drie redenen waarom het kiezen van een baan soms lastig is. En we geven je praktische tips zodat je de juiste keuze maakt.

Reden 1: Je vindt 101 dingen leuk
Kiezen betekent ook nee zeggen tegen dingen. En dat is nu net wat je niet wilt als je 101 dingen leuk vindt. Je bent wellicht bang dat je snel uitgekeken raakt op je nieuwe baan of dat je je gaat vervelen. Maar wanneer je niet kiest wordt het ook lastig om anderen te overtuigen van wat jij zoekt.
Aanpak: focus op de middellange termijn
Realiseer je dan dat je niet meteen voor de rest van je leven hoeft te kiezen. Stel je verwachting bij en zoek bijvoorbeeld naar een functie waar je de komende jaren met plezier in kunt werken.
Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een veelzijdige functie waarin je op termijn de mogelijkheid hebt om door te groeien. En je kunt in een sollicitatiegesprek ook aangeven dat het voor jou belangrijk is om uitgedaagd te worden en of hier ruimte voor is binnen die organisatie. Of te wel, durf keuzes te maken voor de middellange termijn en maak bespreekbaar wat jij belangrijk vindt. Vaak is er veel meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt.
Reden 2: Je weet vooral wat je niet wilt
Wanneer je twijfelt om een andere weg in te slaan, dan komt dit vaak voort vanuit onvrede. Je werkt bijvoorbeeld in een functie waarin je te weinig wordt uitgedaagd. Of je hebt moeite met de aanpak of sfeer binnen het bedrijf. Als je je hier teveel op focust, dan let je vooral op wat je niet meer wilt. Je doet er alles aan om dit te vermijden.
Aanpak: verleg je focus naar wat je wél wilt
De uitdaging is om dit om te buigen naar wat je wel wilt. Daardoor kun je actief gaan zoeken op de kenmerken die je terug wilt zien in jouw nieuwe baan.
Stel dat je geen baas wilt hebben die de hele dag in je nek staat te hijgen. Dan is de kans groot dat je dus een functie zoekt waarin je zelf kunt bepalen hoe je je werk uitvoert. Je focus verleggen naar wat je wel wilt is soms best lastig omdat je vasthoudt aan wat je wilt vermijden. Vertel je verhaal aan iemand in je omgeving en vraag hem of haar om alles wat je niet wilt om te buigen naar wat je wel wilt. Groot kans dat de ander dit veel makkelijker kan, omdat hij of zij niet belemmerd wordt door jouw emoties.
Reden 3: Je weet wel wat maar niet hoe
En soms weet je wel wat je leuk lijkt, maar weet je niet hoe je daar kunt komen. Je hebt bijvoorbeeld ervaring in de horeca, maar wilt liever de overstap maken naar het onderwijs. Of je hebt tot nu toe altijd in de sales gewerkt, maar wilt liever met mensen werken. De uitdaging is dan welke stappen je kunt zetten om daar te komen.
Aanpak: krijg meer grip door je doel op te knippen
Soms lijkt de stap te groot, waardoor je uiteindelijk helemaal niet in beweging komt. Het helpt dan om de stappen kleiner te maken, waardoor je meer grip krijgt. Een eerste stap kan al zijn om met mensen te praten uit je nieuwe werkveld. Wat doen ze de hele dag, hoe zijn zij in dit werkveld terecht gekomen en welke tips hebben ze voor jou? Hiermee bouw je gelijk een nieuw netwerk op.
Ben jij op zoek naar werk? En kun je wel een boost gebruiken? Tweemaal per jaar bieden we tien werkzoekenden de kans om gratis deel te nemen aan The Boost. Meld je eenvoudig aan via www.flanderijnfoundation.nl.