• René Luisman

Waarom de zoektocht naar een nieuwe baan soms zo uitzichtloos voelt en wat je eraan doet

Het zoeken naar een nieuwe baan kost vaak veel energie. In je hoofd heb je al duizend keer bedacht hoe je volgende baan eruit ziet, maar nergens vind je vacatures die hieraan voldoen. En word je wel enthousiast van een vacature, dan voldoe je niet aan alle eisen. Of je krijgt een standaard afwijzing. En terwijl het lijkt of iedereen om je heen een leuke baan heeft, word jij er moedeloos van en weet je niet meer wat je nog kunt doen om die baan te vinden.


'Na een theoretische studie twijfelde ik of ik wel de juiste richting had gekozen. Maar ja, wat is de juiste richting? Ik zocht naar banen die daarop aansloten maar werd daar niet echt enthousiast van, terwijl ik normaal wel een enthousiast persoon ben.’ - Marieke


Een baan is een belangrijk deel van wie je bent. Als dit wegvalt of als je een baan hebt waarin je niet op je plek zit, dan is het heel normaal dat je je minder nuttig voelt of voldoening mist. Houdt deze situatie langere tijd aan, dan kan dat voor veel spanning en stress zorgen.


Want als je keer op keer wordt afgewezen, te maken hebt met tegenslagen of aan jezelf begint te twijfelen, dan doet dit ook iets met hoe je naar jezelf kijkt. In plaats van dat je naar mogelijkheden kijkt, zie je vooral wat er niet goed gaat. En het effect is dat je motivatie afneemt of je jezelf met tegenzin aanspoort om door te blijven gaan. Maar ergens voelt het alsof het toch allemaal geen zin heeft.


The Boost geeft structuur en energie

Met The Boost begeleiden we twintigers en dertigers bij het vinden van een baan. De kracht van het programma is dat we je zeven weken structuur en persoonlijke aandacht bieden. Met opdrachten en interactieve workshops onderzoek je wie jij als persoon bent en welke functies hier goed op aansluiten. Daarbij kijken we naast jouw kennis en ervaring ook naar jouw kwaliteiten en waar jij energie van krijgt. En natuurlijk zijn we ook realistisch en nemen we je mee waar op dit moment de kansen liggen op de arbeidsmarkt.


‘Heel fijn dat je een vaste buddy had waar je wekelijks contact mee had. Dit zorgde ervoor dat ik actiever bezig bleef met sollicitatie activiteiten en nieuwe inzichten heb gekregen.' - Vera


Tijdens het programma ontmoet je andere werkzoekenden die weten hoe het voelt om zoekende te zijn. De twijfels over je ideale baan, de worsteling om je verhaal goed te verwoorden, de angst om de verkeerde keuze te maken en de spanning die erbij komt kijken als je dan eindelijk op gesprek mag. De herkenning die ontstaat door deze ervaringen te delen maakt dat er ruimte is voor nieuw perspectief. Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.


Drie tips die we je nu alvast kunnen geven:


1. Knip je doelen op Het vinden van een baan is een groot en abstract doel dat meestal maanden tijd kost. Door je doel in subdoelen op te knippen worden je doelen concreter. Je weet nu beter welke acties er nodig zijn om je hoofddoel te bereiken. En doordat je gerichter stappen zet, heb je mee succesmomenten die je kunt afvinken. En dat motiveert! Voorbeelden van subdoelen:

- een loopbaantest maken

- mensen in mijn omgeving vragen welke kwaliteiten zij in mij zien

- vacatures zoeken en onderstrepen wat me leuk lijkt

- mensen benaderen voor een kop koffie om te horen wat hun werk inhoudt


2. Zoek een maatje Tijdens The Boost wordt elke deelnemer gekoppeld aan een buddy. Iemand die met je meedenkt, je aanmoedigt als het even tegenzit en je uitdaagt om er echt voor te gaan. Wie in jouw omgeving kan je helpen om jouw doelen te bereiken? Iemand die goed kan luisteren, je eerlijke feedback geeft en jou motiveert. Durf om hulp te vragen.


3. Plan je acties in Niemand wil 24/7 bezig zijn met solliciteren. Door vaste momenten in je agenda te reserveren voor de acties uit punt 1, houd je ook voldoende tijd over voor andere dingen. Beloon jezelf als je een belangrijke mijlpaal hebt bereikt. En zit je er even doorheen? Vraag je maatje om hulp of ga op zoek naar mensen die jou inspireren en met wie je even een korte peptalk kunt houden.

 

Ben jij op zoek naar werk? En kun je wel een boost gebruiken? Tweemaal per jaar bieden we tien werkzoekenden de kans om gratis deel te nemen aan The Boost. Meld je eenvoudig aan via www.flanderijnfoundation.nl.