Drie veelgemaakte fouten in de motivatiebrief die je makkelijk kunt voorkomen

Met je motivatiebrief wil je een werkgever overhalen om jou uit te nodigen voor het gesprek. Het schrijven van een goede brief is best een uitdaging. Want wat vertel je wel en wat vertel je niet? In dit artikel delen we drie veelgemaakte fouten en leggen we uit hoe je deze voorkomt.

1. Vanuit je eigen perspectief communiceren

Natuurlijk wil een werkgever weten wie je bent. Maar dit moet niet het uitgangspunt van je brief zijn. De werkgever heeft een probleem en zoekt iemand die dit kan oplossen. Verplaats je dus in de werkgever. Voor welke uitdagingen staat de organisatie? Wat willen ze bereiken? En wat speelt er in de betreffende markt?


Informatie die je op de website, in het jaarverslag of met wat online speurwerk prima kunt achterhalen. Door de werkgever als uitgangspunt te nemen laat je zien dat je weet wat er speelt. En vertel wat jij hierin kunt betekenen.


Bijvoorbeeld: ‘Gezond en verantwoord eten wordt steeds belangrijker. Voor restaurants is het een uitdaging om in deze concurrerende markt hun voedingsaanbod goed aan te laten sluiten op de behoeften van de doelgroep. Als chefkok ontwikkel ik vernieuwende recepten, iets waarmee ik ook uw klanten ongetwijfeld weet te verrassen.’2. Algemene, nietszeggende termen gebruiken

Een doorzetter, teamspeler, zelfstandig, out-of-the-box kunnen denken, passie, op zoek naar een uitdaging. Zomaar wat algemene, vage termen die je in de meeste sollicitatiebrieven tegenkomt en daarom wilt voorkomen. Recruiters en werkgevers hebben vaak een allergie voor deze jeukwoorden. Want wat bedoel je nu écht? En wat heeft een werkgever hieraan?


Zoek naar synoniemen en leg uit wat je bedoelt. Zo is een doorzetter iemand die niet opgeeft als het even tegenzit. Geef een relevant voorbeeld waarin jij je doel bereikt hebt ondanks dat het lastig was. Wat heb je concreet gedaan en wat leverde dat op?3. Kwaliteiten opsommen zonder onderbouwing

In de vacaturetekst staat vaak een opsomming van gestelde eisen. Ga deze niet klakkeloos herhalen in je brief. Kies twee of drie kwaliteiten die relevant zijn voor deze functie. Leg daarbij uit hoe jij deze kwaliteiten inzet en wat dit oplevert.


Bijvoorbeeld: ‘In de uitrol van een project lopen zaken vaak anders dan je vooraf kunt voorzien. Budgetten die worden overschreden en onduidelijke verwachtingen waardoor er miscommunicatie en soms zelf irritatie ontstaat. In mijn rol als project manager bewaak ik de voortgang. Mijn zorgvuldigheid en duidelijke manier van communiceren zorgen ervoor dat iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt.‘Hoe dan wel?

  • Communiceer vanuit het perspectief van de werkgever

  • Wees specifiek en onderscheidend in je taalgebruik

  • Kies welke kwaliteiten je wilt benadrukken


Met deze drie tips schrijf jij een overtuigende en onderscheidende brief.