René Luisman
Vijf manieren om te onderzoeken welke baan echt bij je past
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een nieuwe baan zoekt. Je vorige baan viel tegen. Je werd te weinig uitgedaagd of haalde er niet genoeg voldoening uit. Of je contract werd niet verlengd. Hoe zorg je dat een volgende baan goed bij je past?

Het kiezen van een baan is een proces. Dat vraagt tijd, zelfkennis en kennis van de arbeidsmarkt. Met deze vijf manieren maak je een bewuste keuze.
1. Maak een loopbaantest
Een loopbaantest is een goed startpunt om je zoektocht te beginnen. Deze test geeft je inzicht in branches en beroepen die bij je passen en waar je zelf wellicht nog niet aan hebt gedacht. Maar verwacht niet dat er een kant en klaar beroep uit komt rollen. Op basis van de uitkomst van de test kun je een selectie maken van branches en beroepen die je verder wilt onderzoeken. Bijvoorbeeld omdat je hier enthousiast van wordt, al ervaring in hebt of mensen kent die in deze sector werken. Online zijn er verschillende gratis loopbaantesten te vinden (zie kader onderaan de pagina). Wil je liever een uitgebreid, persoonlijk advies waarin jouw persoonlijkheidskenmerken worden meegenomen? Dan kan een loopbaancoach je hierbij helpen.
2. Zoek de rode draad in je loopbaan
Pak je cv erbij en kijk eens wat je tot nu toe allemaal hebt. Schrijf deze studies en banen uit naar taken, werkzaamheden en expertisegebieden. Zo krijg je inzicht in de kenmerken van jouw ideale baan. Stel je hebt een communicatie-opleiding afgerond. Dan heb je bijvoorbeeld kennis van marketing, pr, interne communicatie, projectmanagement en grafische vormgeving. Dat is nog erg breed. Dan helpt het om onderscheid te maken waar je energie van kreeg en wat je minder leuk vond. Kijk vervolgens naar de werkgebieden waarin je tot nu toe gewerkt hebt. Welke werkzaamheden voerde je uit? Waar was je goed in en wat lag je minder? Op welke momenten had je plezier in je werk? En wat droeg daar aan bij?
Zelf kijk je vaak gekleurd naar je eigen ervaringen. Sommige dingen zijn voor jou vanzelfsprekend terwijl een ander direct verband kan leggen tussen verschillende aspecten in je verhaal. Het helpt dan ook om de uitkomsten met iemand in je omgeving te bespreken. Door goed naar je te luisteren kan hij of zij je verhaal filteren op de eigenschappen die je belangrijk vindt aan een baan. 'Dus als ik het goed begrijp was de sfeer met collega's onderling één van de redenen dat je deze baan zo leuk vond. Wat betekent dit voor je volgende baan?'
3. Onderzoek waar vakgenoten terecht zijn gekomen
Zoek op LinkedIn naar profielen van oud-klasgenoten en vakgenoten. Waar zijn zij terecht gekomen? Dit geeft je mogelijk inspiratie van beroepen en organisaties waar je zelf nog niet aan hebt gedacht. Zie je een functie die je aanspreekt? Benader diegene en vraag of hij of zij je meer wil vertellen over die baan. Wat doet iemand zoal, wat vindt diegene zelf het leukste aan deze baan en heeft hij of zij een tip voor jou als je deze richting op wilt? En wellicht mag je een keer een dagdeel meelopen om te ontdekken of je het werk echt zo leuk vindt.
4. Neem vacatures onder de loep
Zoek minimaal vijf vacatures die je leuk vindt; ongeacht of je kennis en ervaring hebt in deze functies. Onderstreep alle kenmerken in de vacature die je aanspreken. Waarom spreekt dit je aan? Wat lijkt je hier zo leuk in? Arceer met een gele stift alle kenmerken van de functie die je lastiger lijken. Bijvoorbeeld omdat je dit nog nooit hebt gedaan of hier specifieke kennis of ervaring voor nodig hebt. Zet nu alle kenmerken die je hebt onderstreept en gearceerd op een rij. Welke eigenschappen wil je terugzien in je volgende baan? En welke kennis of ervaring heb je nog nodig om je kans op deze banen te vergroten? Hoe kun je deze kennis of ervaring krijgen?
5. Maak een top vijf van functies
De voorgaande stappen hebben je inzicht gegeven in welke eigenschappen je belangrijk vindt aan een baan en welke branches en beroepen je aanspreken. Maak nu een top vijf van beroepen die jij de komende tijd verder wilt onderzoeken. Vind je dit nog lastig? Kies dan twee of drie branches die je verder wilt onderzoeken. Doel is dat je gerichter gaat onderzoeken wat het betekent om in deze branches of beroepen te werken. Wat doe je dan zoal de hele dag, zijn er veel of weinig vacatures in deze branches of beroepen en wat moet je hier voor kunnen of weten. En hoe kun je met jouw kennis en kwaliteiten van toegevoegde waarde zijn in deze branche of functie? Op basis van je top vijf zoek je organisaties waar je deze functies terugvindt. Volg deze bedrijven actief op social media of stel een vacaturemelder in op de bedrijfspagina op LinkedIn. En door actief contact te leggen met mensen die al in deze branche of functie werken, bouw je ondertussen een nieuw netwerk op.
Droom jij van een baan die bij je past?
Tweemaal per jaar bieden we tien werkzoekenden de kans om gratis deel te nemen aan The Boost. In zeven weken onderzoek je wat jouw kwaliteiten zijn en waar jij goed tot je recht komt. Je oefent met het schrijven van een brief en cv en het voeren van (online) sollicitatiegesprekken. Zo word het makkelijker om een baan te kiezen die echt bij je past. Meld je eenvoudig aan via www.flanderijnfoundation.nl.