Vier tips voor een online sollicitatiegesprek

Veel sollicitatiegesprekken gaan tegenwoordig online via tools als Skype, Zoom of Teams. Met deze vier tips zorg je dat jij goed overkomt.


Online communiceren; we doen het de hele dag en toch gaat het nog geregeld mis. De verbinding die wegvalt, een microfoon die op mute staat of het beeld dat vastloopt. Dat wil je natuurlijk voorkomen tijdens je sollicitatiegesprek. Met een goede voorbereiding zorg je ervoor dat je je op het gesprek kunt focussen en een goed visitekaartje afgeeft. Deze vier tips helpen je hierbij.Vier handige tips:


  1. Kies een rustige plek Tijdens het gesprek wil je een goede en professionele indruk achterlaten. Huilende kinderen op de achtergrond, een kat die zijn achterwerk voor de webcam toont of een huisgenoot die in zijn onderbroek door het beeld loopt... je kunt het voorkomen. Kies een plek waar je ongestoord kunt inbellen. En zet je telefoon op stil staat en zorg dat er geen afleiding is van andere apps.

  2. Zorg dat je techniek op orde is Niks zo vervelend als een haperende wifi verbinding of het geluid dat steeds wegvalt. Met een vaste kabel en een volle accu of oplader zorg je voor een stabiele verbinding. Een headset zorgt ervoor dat alle geluiden in de omgeving worden gedempt. En gaat er onverwachts toch iets mis? Blijf rustig. Zorg dan dat je het telefoonnummer van je gesprekspartner klaar hebt liggen zodat jullie het gesprek telefonisch voort kunnen zetten.

  3. Bekijk het plaatje Check vooraf hoe het totaal plaatje eruit ziet. Kies voor een rustige, opgeruimde achtergrond. Voor een goede belichting ga je met je gezicht naar een raam toe zitten, zodat het licht op je gezicht valt. En door je laptop of pc op een stapel boeken te zetten staat de camera op ooghoogte. Hierdoor lijkt het alsof je de ander aankijkt en dat is prettig. En in veel tools kun je het beeld van de ander vastpinnen en je eigen beeld uitzetten. Zo kun je je op de ander concentreren en voorkom je dat je wordt afgeleid.

  4. Laat jezelf zien en horen De ander ziet alleen je hoofd en borst, waardoor een deel van je lichaamstaal wegvalt. Laat de ander uitpraten. Knik en hum om te laten zien dat je actief luistert en benadruk je enthousiasme met handgebaren. Ben je van nature wat introverter? Benoem wat je doet of denkt. Bijvoorbeeld: 'Goh, ik merk dat ik ontzettend enthousiast wordt van wat je vertelt. Dit bevestigt het beeld dat ik van de functie heb.' Of: 'hmm, da's een goede vraag. Even denken hoe ik dat goed an verwoorden...'. En wees ook niet bang om zelf vragen te stellen. Hierdoor wordt het gesprek gelijkwaardiger en dynamischer.Ben jij op zoek naar werk? En kun je wel een boost gebruiken? 12 april start een nieuwe editie van The Boost, een gratis trainingsprogramma voor werkzoekenden. Er zijn tien plekken beschikbaar. Meld je snel aan via de knop hieronder.