top of page
  • Writer's pictureRené Luisman

Online solliciteren: met deze vier tips maak jij een goede eerste indruk

Sollicitatiegesprekken gaan tegenwoordig vaak online via tools als Skype, Zoom of Teams. Met deze vier tips zorg je dat jij een goede indruk achterlaat.


Online communiceren, het gaat nogal eens mis. De verbinding valt weg, een microfoon die op mute staat of het beeld dat vastloopt. Met een goede voorbereiding voorkom je een deel van deze problemen. Dat maakt het makkelijker om je tijdens het gesprek te focussen op waar het echt om gaat, namelijk een werkgever overtuigen van jouw toegevoegde waarde.


Deze vier tips helpen je hierbij.


  1. Kies een rustige plek Het lijkt een open deur, maar hoe vaak laten we ons niet afleiden door onze omgeving. Huilende kinderen op de achtergrond, een kat die zijn achterste voor de webcam toont of een huisgenoot die ongegeneerd door het beeld loopt... Juist tijdens een sollicitatiegesprek wil je een professionele indruk achterlaten. Dus kies liever een plek waar je ongestoord kunt praten. En zet je telefoon op stil zodat er geen afleiding is van andere apps.

  2. Zorg dat je techniek op orde is Niks zo vervelend als een haperende wifi verbinding of het geluid dat steeds wegvalt. Met een vaste ethernet kabel en een volle accu of oplader zorg je voor een stabiele verbinding. Een headset zorgt ervoor dat alle geluiden in de omgeving worden gedempt. En gaat er onverwachts toch iets mis? Blijf rustig. Zorg dan dat je het telefoonnummer van je gesprekspartner klaar hebt liggen zodat jullie het gesprek telefonisch voort kunnen zetten.

  3. Bekijk het plaatje Check vooraf hoe het totaal plaatje eruit ziet. Kies voor een rustige, opgeruimde achtergrond. Door je beeldscherm een kwartslag te draaien kan er soms al een heel ander beeld ontstaan. Voor een goede belichting ga je met je gezicht naar een raam toe zitten, zodat het licht op je gezicht valt. En door je laptop of pc op een stapel boeken te zetten staat de camera op ooghoogte. Hierdoor lijkt het alsof je de ander aankijkt en dat is prettig. En in veel tools kun je het beeld van de ander vastpinnen en je eigen beeld uitzetten. Zo kun je je op de ander concentreren en voorkom je dat je wordt afgeleid.

  4. Laat jezelf zien en horen De ander ziet alleen je hoofd en borst, waardoor een deel van je lichaamstaal wegvalt. Laat de ander uitpraten. Knik en hum om te laten zien dat je actief luistert en benadruk je enthousiasme met handgebaren. Ben je van nature wat introverter? Benoem wat je doet of denkt, zodat de ander begrijpt wat er in je om gaat. Bijvoorbeeld: 'Goh, ik merk dat ik ontzettend enthousiast wordt van wat je vertelt. Dit bevestigt het beeld dat ik van de functie heb.' Of: 'hmm, da's een goede vraag. Even denken hoe ik dat goed kan verwoorden...'. Wees niet bang om zelf vragen te stellen. Hierdoor wordt het gesprek gelijkwaardiger en dynamischer.


 

Ben jij op zoek naar werk? En kun je wel een boost gebruiken? Tweemaal per jaar bieden we tien werkzoekenden de kans om gratis deel te nemen aan The Boost. Meld je eenvoudig aan via www.flanderijnfoundation.nl.


bottom of page