top of page
  • Writer's pictureRené Luisman

Aleksandra leerde tijdens The Boost dat ze minder bescheiden mag zijn.

'Na maandenlang solliciteren tijdens de pandemie begon ik de hoop op een baan die mij bij past te verliezen', vertelt de 26-jarige Aleksandra.


'Ik vroeg mij af waarom het zo lastig was om als recentelijke afgestudeerde een baan te vinden in de voedsel en duurzaamheidssector. Daar liggen toch genoeg kansen? Het voelde alsof de waslijst aan professionele ervaringen en mijn intrinsieke motivaties nog steeds niet genoeg waren. Dus toen ik het programma The Boost tegenkwam dacht ik: ik kan zeker wel een boost gebruiken in de zoektocht naar een baan!'

Buddy en deelnemer The Boost
Marielle en Aleksandra

Wat was voor jou een reden om je aan te melden?

'Het leek mij een ideale kans om wat meer structuur in te brengen in het sollicitatieproces en mijn zelfverzekerdheid terug te winnen. Daarbij voelde ik mij tijdens mijn job hunting onwijs alleen, terwijl er zoveel baanzoekenden een soortgelijk proces ervaren. Ik vond het een fijn idee om met een groep hierover te praten, elkaar te ondersteunen en te verreiken met nieuwe perspectieven op het sollicitatieproces.'


Marielle werkt als Hoofd Human Resource & Development bij Flanderijn. In eerdere edities van The Boost was ze al betrokken bij de catering. Zo zag ze vanaf de zijlijn wat het programma met werkzoekenden doet. Het geeft letterlijk een boost aan je zelfvertrouwen. En omdat ze graag nog dichter bij de kandidaten betrokken wilde zijn, besloot Marielle zich aan te melden als buddy. Vanuit deze rol kon zij haar HR kennis en expertise inzetten om Aleksandra gedurende het programma te begeleiden.


Aleksandra: 'Ik voelde gelijk een klik met Marielle. Samen hebben we een plan van aanpak opgesteld met concrete, wekelijkse doelen. Als sparringpartners konden we dieper ingaan op mijn ervaringen en persoonlijke behoeftes tijdens The Boost. Zo vond ik het lastig om mijzelf met meer overtuiging te presenteren en daar concrete voorbeelden bij te geven. Hoe breng ik nou echt mijn sterke kwaliteiten goed naar voren tijdens een eerste kennismakingsgesprek? Gelukkig hebben we daar veel mee geoefend en vind ik de eerste sollicitatiegesprekken nu een stuk minder spannend!'


De vorige editie vond online plaats. Hoe heb je dit ervaren?

'Ik was onwijs verrast hoeveel verbinding er tussen de deelnemers was in een online omgeving. Er ontstond vrijwel direct een veilige en sociale sfeer waar onze ervaringen en vragen op een open manier gedeeld konden worden. Er werd goed naar elkaar geluisterd en ik kreeg het gevoel dat ik echt dichtbij mijzelf kon blijven. Ik vond het fijn om te horen dat we, ondanks onze verschillen qua sector en wensen, wij elkaar heel goed konden begrijpen.


The Boost heeft mij geleerd dat ik niet altijd zo voorzichtig en bescheiden hoef te zijn als ik over mijn (werk)ervaringen vertel. Ik mag met trots en met een grote glimlach aan anderen vertellen waar ik nou echt goed in ben en wat mijn verbeterpunten zijn. Ik geloof er zelf sterk in dat met een open, positieve houding, nieuwe wegen zich voor je gaan openen. De perfecte baan komt vanzelf naar je toe als anderen je zien stralen.


Daarbij is solliciteren een leerproces waar altijd ruimte is voor diepere, persoonlijke groei. Het maakt niet uit hoelang je al aan het solliciteren bent, het blijft altijd een spannende zaak!'


Bellen bij vacature
Bel je bijvoorbeeld voordat je solliciteert? Of vind je dit te spannend?

Heb je nog een tip voor andere werkzoekenden?

'Meedoen aan the Boost! Echt waar! Ik ben onwijs blij dat ik mijzelf deze kans heb gegund.

Daarbij mijn tips: spreek de personen in je netwerk aan die je inspireren en laat weten dat je op zoek ben naar een baan! Trek de stoute schoenen aan door bedrijven te benaderen met een open sollicitatie. En die persoon uit je sector die je al een tijdje aan het volgen bent? Vraag diegene voor een (virtueel) koffie momentje! Wie weet wat voor moois dat je brengt…'


Marielle vult aan: 'Ja, en zorg dat je brief eruit springt en sluit aan bij de organisatie. Maar vooral: Geef niet op!' 

Ben jij op zoek naar werk? En vind je het net als Aleksandra lastig om jezelf op een overtuigende manier te presenteren? Meld je dan aan voor The Boost.


bottom of page