top of page
  • Writer's pictureRené Luisman

Ken jij jouw waarden? Waarom waarden onmisbaar zijn bij de zoektocht naar werk.

Waarden. Je staat er meestal niet bij stil, maar we hebben ze allemaal. Al van jongs af aan krijgen we normen en waarden mee. Van onze ouders, vanuit de (sub)culturen waarin we opgroeien en de relaties die we aangaan. En juist deze waarden maken het verschil als je een baan zoekt die bij je past.

Wat zijn waarden?

Voorbeelden van waarden zijn ambitie, status, gezondheid en gelijkwaardigheid. Afhankelijk van de context is een bepaalde waarde meer of minder belangrijk voor je. Waarden geven richting aan alles wat je doet. Ze zeggen veel over wie jij bent. Als je jouw kernwaarden helder hebt ben je jezelf en laat je je niet leiden door dingen die anderen belangrijk vinden.


Hoe waardenconflicten ontstaan

Verschillen in waarden hoeven niet direct een probleem te zijn. Het gaat pas mis als je elkaar niet begrijpt. Je reageert feller dan je eigenlijk wilt op een collega die zijn afspraken niet nakomt. Of je hebt een heftige discussie omdat iemand andere prioriteiten stelt.


Wanneer je je bewust bent van welke waarde er bij jou geraakt wordt, kun je het gesprek op een ander niveau insteken. Dan gaat het niet meer over een incident, maar voer je bijvoorbeeld een dialoog over wat het betekent als je verantwoordelijkheid neemt. Zo ontstaat er meestal meer wederzijds begrip en weet je wat je van elkaar verwacht.


Kies je baan mede op basis van je waarden

Je wordt je dus pijnlijk bewust van je waarden wanneer je in conflicten terecht komt. Zo’n conflict kan ook een werkplek of functie zijn die niet bij je past. Zoals wanneer de waarden van de organisatie of de mensen die het bedrijf aansturen niet aansluiten bij die van jou. Mogelijk zorgt dat voor onvrede of een lek aan energie.


Door een aantal waarden te kiezen die voor jou belangrijk zijn, kun je gerichter toetsen of een organisatie of functie bij jou past. Deze waarden zijn je kompas en geven weer waar jij voor staat. Ook handig voor het onderbouwen van je motivatie en tijdens het sollicitatiegesprek.


Oefening: maak je eigen waarden top 5

Wat vind jij het belangrijkste als het gaat om een baan? Bekijk onderstaande lijst met waarden en kruis aan welke waarden voor jouw belangrijk zijn. Je kunt zo veel als mogelijk aankruisen als je wilt. Kies vervolgens de vijf belangrijkste. Prioriteer deze. Wat is waarde nummer 1? Mis je waarden? Voeg ze gewoon toe!Persoonlijke waarden
.pdf
Download PDF • 961KB

bottom of page