top of page
  • Writer's pictureRené Luisman

Hoe zorg je dat jouw cv eruit springt?

Wanneer je solliciteert is je cv vaak een van de eerste documenten waar een werkgever naar kijkt. Je doel is om de lezer in enkele seconden te verleiden om jouw brief te lezen en je uit te nodigen voor een gesprek. Maar hoe doe je dat?




De basis is vaak wel in orde

De opbouw van een goed cv is vaak niet waar het mis gaat. De basis bestaat uit je persoonlijke gegevens, de werkervaring die je hebt opgedaan en de opleidingen die je hebt gevolgd. Voeg daar nog een profieltekst aan toe waarin je jezelf kort en krachtig omschrijft en een representatieve foto, en je bent al een heel eind op weg.


En met een beetje speurwerk vind je op internet verschillende formats om je eigen cv in uit te werken. Traditioneel, waarin bovenstaande onderdelen worden opgesomd. Of creatief en kleurrijk waarbij opsommingen worden vervangen door infographics. Welke stijl je kiest hangt af van de organisatie waar je solliciteert.

Gaat het mis dan is het vaak op deze drie punten

Een goed cv leest als een goed boek. Doordat er is nagedacht over de structuur en de inhoud is, wordt de lezer verleid om verder te lezen. Toch gaat het hier vaak mis.


Bijvoorbeeld omdat:

  1. de inhoud van je cv niet is afgestemd op de werkgever;

  2. de werkervaring niet is uitgeschreven naar taken en verantwoordelijkheden; of omdat

  3. de tekst zo algemeen is dat de lezer onvoldoende beeld krijgt van wie je bent en wat je kunt.


Hierdoor begrijpt een werkgever niet waarom hij voor jou moet kiezen en is de kans groot dat je op de verkeerde stapel belandt en dus niet wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Hoe zorg je dat jouw cv eruit springt?

Met deze zes tips zorg je ervoor dat je wel op de juiste stapel belandt omdat je cv overtuigend en onderscheidend is.



1. Bedenk vooraf wat je over wilt brengen Welke indruk wil je achterlaten nadat iemand jouw cv heeft bekeken? Vakbekwaam, creatief of iets anders? En met welke elementen uit je cv zorg je dat je dit effect bereikt? Zowel de opmaak als de inhoud van je cv kunnen hierbij ondersteunend zijn.

2. De opbouw is overzichtelijk en aantrekkelijk Gebruik tussenkopjes, opsommingen en witregels. Zo help je een werkgever om jouw cv snel te scannen en bepaal jij op welke punten je de nadruk legt. En wist je dat de eerste en laatste woorden uit een zin het langste blijven hangen?



3. Verplaats je keer op keer in de werkgever Neem de werkgever en functie als uitgangspunt; welke kennis en ervaring die jij hebt opgedaan zijn relevant en wat laat je liever weg? Een onderscheidend cv maakt snel duidelijk waarom jij op een bepaalde functie solliciteert. One size fits all helpt je niet om de ander te overtuigen. Wat wel werkt is om eenmalig een uitgebreid basis-cv op te stellen. Op basis hiervan maak je elke keer een cv op maat voor de organisatie en functie waarop je reageert.

4. Doe jezelf niet tekort Een veelvoorkomende fout is dat mensen zichzelf te kort doen op hun cv. Realiseer je dat wat voor jou vanzelfsprekend is, dat niet perse is voor iemand anders. Juist in de omschrijving van je functie kun je werkzaamheden, taken en successen beschrijven die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Laat je cv ook door iemand checken die jou goed kent. Komt het beeld dat hij of zij van jou heeft voldoende tot uiting in je cv? Iemand anders kan jou vaak beter verkopen dan jijzelf.

5. Herhaal veelvoorkomende woorden Zoek in de vacature en de website van de organisatie naar belangrijke kernwoorden. Herhaal deze woorden (of synoniemen hiervan) in je profieltekst of je werkervaring.

6. Wees specifiek en onderscheidend Algemene termen zoals doorzetter, enthousiast en perfectionistisch komen op vrijwel elk cv terug. Daarmee onderscheid je je niet van anderen. Kies liever originele termen. En maak duidelijk wat je concreet hebt gedaan en wat dit heeft opgeleverd. Onderbouw waar nodig met feiten, cijfers of quotes van collega's.



 

Ben jij op zoek naar werk? En kun je wel een boost gebruiken? Tweemaal per jaar bieden we tien werkzoekenden de kans om gratis deel te nemen aan The Boost. Meld je eenvoudig aan via www.flanderijnfoundation.nl.



bottom of page