Terugblik op een geslaagde boostcamp

2019-11-18T09:50:58+00:00 18 november 2019|

In de prachtige bosrijke omgeving van Landgoed Avegoor volgden de deelnemers van donderdag 14 tot en met zondag 17 november een vierdaagse boostcamp. Zo waren er bijvoorbeeld workshops over het schrijven van een goede motivatiebrief, netwerken via LinkedIn, het onderzoeken van je persoonlijke waarden en het oefenen met sollicitatievragen. Met deze terugblik nemen we je mee in wat de deelnemers hebben beleefd.

 

Hoe schrijf je een brief die het waard is om te lezen?
Na de kennismaking zijn we aan de slag gegaan met een interactieve workshop over het schrijven van een goede motivatiebrief. Iets wat voor veel deelnemers een flinke uitdaging is. Want hoe begin je je brief en hoe vertel je iets zonder dat je in clichés blijft hangen en jezelf tekort doet?

Om de criteria van een goede brief scherp te krijgen, verplaatsen de deelnemers zich in een recruiter. Hoe zou jij beslissen wie er op gesprek mag komen? Wat de deelnemers belangrijk vinden is dat uit de brief blijkt waarom iemand voor een organisatie wil werken. Het moet logisch zijn waarom iemand solliciteert. Ook moet er eigenheid in zitten, zodat de lezer nieuwsgierig wordt naar de persoon en de brief moet met aandacht zijn geschreven.

Samen met de buddy’s zijn de deelnemers vervolgens gaan onderzoeken welk probleem zij voor een werkgever oplossen. En met concrete voorbeelden hebben ze onderbouwd welke kwaliteiten ze bij zichzelf herkennen.

 

Waarden gaan over wie jij bent en waar je voor staat
Berry de Boer van trainingsbureau NLP-NU gaf een workshop over persoonlijke waarden. Waarden staan voor dat wat jij belangrijk vindt in je leven. Waar je je bed voor uitkomt, waar je in je persoonlijke en professionele leven je keuzes op baseert en die maken dat je voldoening haalt uit de dingen die je doet. En om die waarden te ontdekken moet je soms afreizen naar pijnlijke en emotionele gebeurtenissen uit je eigen geschiedenis.

Daarbij helpt het dat er een open en veilige sfeer is in de groep. Er wordt veel met elkaar gedeeld, er worden kritische vragen gesteld waardoor er verdieping ontstaat en er is ruimte voor plezier. De deelnemers en buddy’s bevragen elkaar, dagen elkaar uit en zetten volop stappen in hun persoonlijke groeiproces.

 

Voorbereiden op de fasen van een sollicitatiegesprek
Annemieke Methorst van De Broekriem nam de deelnemers mee in de verschillende fasen van een sollicitatiegesprek en hoe je je hierop voorbereidt. Aan de hand van eigenschappen waar je goed in bent oefenden de deelnemers vervolgens met het beantwoorden van sollicitatievragen. Bijvoorbeeld hoe je je werk organiseert, wat je doet bij een conflict of hoe je invulling geeft aan jouw leiderschap.

 

Geloof niet alles wat je denkt
Tristan Wiering leerde de deelnemers in de middag hoe je niet-functionele gedachten de baas blijft. Want zodra je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek gaat je brein scenario’s bedenken met wat er allemaal mis kan gaan. Puur met als doel om risico’s te beperken. Maar hoe zou het zijn als het goed gaat? En wat gebeurt er als je je focus verlegt naar wat je wel wilt in plaats van dat je je druk maakt om wat je wilt vermijden?

Met verschillende oefeningen ervaarden de deelnemers hoe je meer vanuit je intuïtie kunt handelen en hoe er ruimte ontstaat wanneer je met een bredere blik naar de wereld om je heen kijkt. Een workshop die veel impact maakte op de deelnemers, omdat ze beseften welke invloed ze zelf hebben als het gaat om het bereiken van hun doelen.

 

Verliezen bestaat niet, je wint altijd iets
De laatste dag van de boostcamp staat traditiegetrouw in het teken van de boksworkshop van Arnold Vanderlyde. Tijdens deze workshop pakten de deelnemers letterlijk de handschoen op. Met 254 gespeelde wedstrijden weet Arnold als geen ander wat het is om te winnen en te verliezen. Maar verliezen bestaat niet. Je wint altijd iets. Het leven bestaat uit winning moods en knock downs. Ook in de zoektocht naar een baan voelt het soms als winnen of verliezen. Als je dan op je eigen proces kunt reflecteren, ben je in staat om de beste versie van jezelf te laten zien.

 

Kortom, een geslaagd weekend waarin de deelnemers zichzelf en elkaar beter hebben leren kennen. In de komende weken werken de deelnemers hun inzichten uit in concrete acties. Daarbij kunnen ze natuurlijk rekening op de steun van hun buddy. En op donderdag 12 december sluiten we deze editie van The Boost af met de terugkomdag.