Verslag The Boostcamp 2016

2018-01-26T14:34:45+00:00 17 oktober 2016|

The Boostcamp is inmiddels voorbij. Van 9 t/m 14 oktober verbleven alle deelnemers in Schoorl waar zij de gehele week genoten van allerlei lezingen en workshops. Wat een prachtige week hebben de deelnemers en alle vrijwilligers meegemaakt. En wie beter dan René Luisman kan hier beter over vertellen? René is trainer en coach en heeft het programma van The Boost ontwikkeld. René was de gehele week aanwezig bij The Boostcamp om inhoudelijke vragen van de deelnemers en de buddy’s te beantwoorden.

Zondag 9 oktober
Op zondag vond de aftrap plaats met een terugblik op 2015 door een oud-deelnemer van vorig jaar en de lezing van Arjan Erkel. Opvallend was, net als afgelopen jaar, dat er voldoende openheid in de groep was om persoonlijke verhalen te delen. De diepgang van het verhaal van Arjan zette de toon met betrekking tot de gesprekken die daarna met elkaar werden gevoerd. Een van de deelnemers gaf aan dat ze het een eer vond dat Arjan zijn verhaal met ons wilde delen en je zag dat de deelnemers geraakt werden door zijn positieve houding.

Maandag 10 oktober
Op maandag gingen de deelnemers aan de slag met hun persoonlijke waarden. Wat zijn de dingen waar jij voor staat en wat maakt dat deze waarden zo belangrijk voor je zijn? Berry de Boer van Training Nu heeft de deelnemers hierin meegenomen en uitgedaagd om tot een persoonlijke top drie met waarden te komen. Keuzes maken in wat je echt belangrijk vindt, is voor veel deelnemers lastig. Toch helpt hen dit om beslissingen te nemen en om ook beter te kunnen beargumenteren waarom ze ergens wel of niet willen werken.

Daarnaast zijn we aan de slag gegaan met belemmerende gedachten. Hoe kunnen gedachten als ‘wie ben ik…’ en ‘ik ben niet genoeg’ tussen jou en je doel instaan. Wat is het effect hiervan op je gedrag en hoe kun je deze gedachten ombuigen. Beide workshops werden als confronterend en emotioneel ervaren, maar deelnemers gaven ook aan dat ze hiermee handvatten hebben gekregen hoe ze zelf meer invloed kunnen uitoefenen op hun gedrag. Bijvoorbeeld door een gedachte als ‘ik krijg geen eerlijke kans’ om te buigen naar ‘ik kan zelf ook kansen creëren’.

Dinsdag 11 oktober
img_5625Dinsdagochtend stond in het teken van teambuilding tijdens de sportieve activiteit Expeditie Robinson. Een activiteit waarbij de deelnemers op het strand de competitie met elkaar en de elementen aangingen en waarbij duidelijk zichtbaar werd welke kwaliteiten de deelnemers inzetten om hun team naar de eindstreep te brengen. Mooi om te zien hoe introverte deelnemers uit hun schulp kruipen en andere deelnemers fanatiek de strijd met elkaar aangaan en hun eigen grenzen opzoeken of juist bewaken.

’s Middags heeft Cor van Geffen de deelnemers meegenomen in het onderwerp netwerken. Wat is netwerken wel en wat is het niet en wat vind je makkelijk en moeilijk als het gaat om netwerken? Een interactieve sessie, waarbij de deelnemers werden uitgedaagd om de theorie direct in de praktijk toe te passen. Ook belemmerende gedachten en persoonlijke waarden kwamen hier weer in terug. De reacties waren erg positief en de deelnemers gaven aan dat dit vooral een praktische, toepasbare en leerzame workshop was.

Woensdag 12 oktober
Woensdagochtend heeft Arnold Vanderlyde de workshop ‘Fighting for Success’ gegeven. Zijn verhaal over de ontwikkeling van kleine Arnold tot het behalen van brons op de Olympische Spelen img_2124was inspirerend en ontroerend. De kern van de boodschap was ‘verliezen bestaat niet, je wint altijd iets’. En ‘iedere finishlijn is de start van een nieuw begin’. Tussendoor leerden de deelnemers verschillende boks- en ademhalingstechnieken en wat het betekent om ook de tijd te nemen voor je eigen groeiproces.

Meine Jansma heeft in de middag een creatieve workshop gegeven, waarbij de deelnemers uiting hebben gegeven aan hun eigen droom. De deelnemers vonden het fijn om even wat te ontspannen en creatief bezig te zijn. Vervolgens hebben ze een metafoor uitgezocht die symbool staat voor hun droom. Aansluitend hebben we een evaluatie gedaan waarbij we ingezoomd hebben in wat ieder individueel als doel heeft voor The Boostcamp en wat ze nog nodig hebben om dit doel de komende dagen te behalen. Deze evaluatie leverde mooie inzichten op en maakt de deelnemers verantwoordelijk voor hun eigen groeiproces.

Tussendoor wordt er steeds meer gebruik gemaakt van individuele gesprekken met mij en de buddy’s en ik merk dat er voldoende vertrouwen en openheid is om ook elkaar van feedback en ondersteuning te voorzien. Kortom, een hele vruchtbare week waarin de deelnemers volop bezig zijn met hun persoonlijke groei.

Donderdag 13 oktober
img_2299Op donderdag kregen de deelnemers de workshop ‘Pimp your LinkedIn’ van De Broekriem. Wat zijn de do’s en don’t op LinkedIn, hoe val je op tussen de rest en hoe maak je het meest efficiënt gebruik van je profiel? Pieter Vermeer en Annemieke Methorst vertelden het de deelnemers.

In de middag hebben alle deelnemers een elevator pitch gedaan. Tijdens de pitches was goed zichtbaar welke groei de deelnemers deze week hebben doorgemaakt. De één durfde zijn emoties te tonen in het bijzijn van de groep, de ander durfde zijn onzekerheden te benoemen of anderen om steun te vragen. En bij de meeste deelnemers zag je dat ze een grote stap hebben gemaakt om weer in zichzelf te geloven. Het resultaat was dat ze zich authentiek en krachtig konden profileren; iets wat bij solliciteren en netwerken juist het verschil kan maken.

Vrijdag 14 oktober
Op vrijdag werd The Boostcamp afgesloten met de theatershow ‘Stop met solliciteren, ga werken’ van Ralph Kolen. Daarna was er een gezamenlijke lunch. Na de lunch werden de deelnemers weer teruggebracht naar het station waarna iedereen weer naar huis ging. img_2424

Wat is dit een fantastische week om op terug te kijken. Daarnaast wil ik graag nogmaals mijn complimenten uitspreken voor de inzet van alle vrijwilligers. Het draaiboek zat zo gedetailleerd in elkaar, waardoor alles vlekkeloos verliep. De twee foundation managers coördineerden de week alsof ze nooit anders hebben gedaan en de inzet van alle teams maakten dat deze week echt om de deelnemers draaide. Zonder de inzet van alle vrijwilligers hadden we dit project niet neer kunnen zetten. Dank daarvoor!

De komende weken hebben de deelnemers de tijd om de opdrachten in de online leeromgeving verder uit te werken naar een persoonlijk actieplan. De focus ligt hierbij op hoe zij de inzichten van The Boostcamp kunnen omzetten naar concrete acties. Welke stappen zijn nodig om hun persoonlijke doel te bepalen? Hierbij worden de deelnemers begeleid door hun buddy en door M10, een reïntegratiebureau.

Op vrijdag 4 november komen de deelnemers weer bij elkaar voor de terugkomdag in Rotterdam.

René Luisman
Training en Coaching