Terugblik: The Boost 2015

2018-01-26T14:34:15+00:00 22 februari 2016|

avatar_500x500In december 2015 is The Boost 2015 succesvol afgesloten met een terugkomdag voor de deelnemers en hun begeleiders. Nu The Boost 2016 voor de deur staat, blikken we nog eens terug op de eerste editie.

In oktober 2014 is definitief het besluit genomen om een aparte stichting op te richten waarin de maatschappelijke activiteiten van Flanderijn werden gebundeld.

In februari 2015 was de officiële aftrap van Flanderijn Foundation. Deze stichting richt zich op het vergroten van de maatschappelijke zelfredzaamheid en weerbaarheid van jongvolwassenen. Doel is het versterken van hun maatschappelijk positie door voorlichting, preventie en coaching. Deze doelstelling is heel concreet gemaakt door het organiseren van The Boost. Een programma waarmee een geselecteerde groep werkloze jongvolwassenen begeleid wordt richting een voor hun geschikte baan. Anders dan vele andere initiatieven op dit gebied richt The Boost zich op jongeren met een afgeronde opleiding op het niveau van MBO-4. Dit omdat de Flanderijn Foundation van mening is dat er te weinig aandacht is voor deze groep.

Vanaf de aftrap begon de zoektocht naar vrijwilligers vanuit Flanderijn, partners en deelnemers. Dat resulteerde in 65 vrijwilligers, 12 partners en 28 deelnemers!
Er werden teams gevormd die zich met de verschillende onderdelen van The Boost bezig hielden. Denk hierbij aan ‘team deelnemers’, ‘team event’, ‘team communicatie’, ‘team financiën’ en ‘team partners’. Maandelijks kwamen het bestuur van de Flanderijn Foundation en de teamcaptains bij elkaar om de voortgang van het project te bespreken. Daarbij werden zij ook ondersteund door het bedrijf Bcause uit Hengelo.

klein 3
In augustus 2015 zijn de 28 deelnemers van start gegaan met een intensief e-learning programma. Dit is een leertraject van 12 weken waarin zij via een online leeromgeving persoonlijke leerdoelen stellen. Via de e-learningsmodules werden de deelnemer zich bewust van hun kansen en uitdagingen. Iedere deelnemer werd daarin begeleid door een buddy vanuit de Flanderijn Foundation. De buddy’s werden op hun beurt weer bijgestaan door Rene Luisman, die als trainer en coach veel ervaring heeft met programma’s die gericht zijn op het vergroten van zelfvertrouwen.

In de achtste week van het e-learning programma volgde in oktober het Boostcamp. Dit werd gehouden in en rond strandhotel Camperduin in Schoorl. Tijdens deze week werkten de deelnemers gezamenlijk aan het bereiken van hun persoonlijke doelen. Dit werd gedaan door middel van presentaties van inspirerende sprekers (zoals Arjan Erkel, Eef van Opdorp en Ralph Koolen), diverse groepsactiviteiten (waaronder een workshop met Arnold Vanderleyde) en persoonlijke coaching. Maar er werd ook gezamenlijk gekookt en gesport.

Na het Boostcamp hebben de deelnemers het e-learning programma afgerond, waarna zij in december bij de terugkomdag ook een certificaat en een fotoboek kregen overhandigd.

Maar wat heeft The Boost 2015 nu opgeleverd. In september is er onder de deelnemers een enquête gehouden, welke in december nogmaals is afgenomen. In de onderstaande grafieken is duidelijk te zien dat de deelnemers, na The Boost, sterker in hun schoenen staan en meer vertrouwen hebben.

GRAFIEK 2    GRAFIEK 1

Begin 2016 hadden 10 deelnemers een bij hun geschikte baan gevonden. Ruim 2/3 van de deelnemers heeft aangegeven dat zij hun persoonlijke doelen hebben bereikt.

Maar het succes blijkt ook uit vanuit verschillende uitspraken van deelnemers, vrijwilligers en sprekers:
– “Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen’’
– “Ik weet nu wie ik ben en wat mijn kwaliteiten zijn’’
– “Ik heb een baan!’’
– “The Boost heeft mij veel positiviteit opgeleverd”
– “The Boost heeft een positieve instelling geschonken die ik kwijt was”
– “Ik ben uit mijn schelp gekomen!”

– “Het is fantastisch om hier als vrijwilliger bij betrokken te mogen zijn”
– “Dit is echt iets om als medewerker van Flanderijn trots op te mogen zijn”
– “Ik heb mijn collega’s op een heel andere manier leren kennen”
– “Het is zo dankbaar om dit te mogen doen”
– “Ik had geen idee hoe kwetsbaar leeftijdsgenoten van mij zijn”
– “Ik doe de volgende keer weer mee!”

Ajran Erkel:
“Ik heb de boost ervaren als een hele inspirerende week. Vol elementen die de deelnemers daadwerkelijk helpen om tot een transformatie te komen. Ik vond het een eer om de aftrap te mogen doen.”

Meine Jansma:
“Een bijzondere ervaring voor mij als coach met adembenemende pracht reacties van alle deelnemers.”

Eef van Opdorp:
“Ik had het voor geen goud willen missen: wat een krachtbom van ervaring, wil, ideeën, kennis en hoopvolle toekomstplannen.”

Ralph Kolen:
“Met veel plezier kijk ik terug op een zeer energieke maandagochtend bij de start van het Boostcamp.”

Als organisatie danken wij alle vrijwilligers, partners, sprekers maar bovenal ook de deelnemers aan The Boost 2015. Ook in 2016 zal The Boost georganiseerd worden. Wetende dat de editie van 2015 de eerste keer was en dat we er veel van geleerd hebben, kan de editie van 2016 alleen nog maar succesvoller worden.